OSTEOPATIA

Näin keho toimii

Keho yrittää toimia aina parhaalla mahdollisella tavalla tasapainoisesti. Se värähtelee jatkuvasti terveyden ja sairauden rajalla. Normaaleissa toiminnoissa keho toimii kokonaisuutena. Esimerkiksi hengityksessä toimii kehon kaikki lihakset, eivät ainoastaan hengityslihakset. Elimistö reagoi ulkoisiin ja sisäisiin ärsykkeisiin ja on kallellaan joko sairauden tai terveyden puolelle. Sairas keho on kohdannut jonkin ulkopuolisen häiriön, joka horjuttaa tasapainoa. Häiriöitä voi aiheuttaa muun muassa väärä ravinto, traumat, lihasvammat, nyrjähdykset, stressi, masennus ja pinnallinen hengitys. Kehoon kohdistuva paine saa aikaan vaurioita kehon rakenteessa. Häiriö yhdessä osassa kehoa, heijastuu koko kehoon. Yksi ongelma aiheuttaa niitä lisää ja näin syntyy ketjureaktio. Ongelmien jatkuessa pitkään, keho kuvittelee häiriötilan olevan sen uusi tasapainon malli.

Osteopaattisen hoidon tarkoitus

"Find it, fix it and leave it alone" A.T.Still

Osteopatia on pehmytkudosten, nivelten, luiden, lihasten, verisuonien, hermojen, nivelsiteiden, nesteiden ja sisäelinten kokonaisvaltainen hoitomuoto. Kehon eri rakenteet muodostavat tiiviin kokonaisuuden, joten hoidossa on tärkeää käsitellä niitä kaikkia. Rytmisillä, pyörivillä liikkeillä pyritään palauttamaan kehon luonnolliset rytmit. Käsillä tehtävälle hoidolle on tyypillistä pehmeät käsittelyotteet, jotta kehon oma puolustusreaktio ei häiritse hoitoa. Osteopaattisessa hoidossa selvitetään ongelman alkuperäinen syy. Se poistetaan, jolloin keho pääsee itse korjaamaan itseään ja palauttamaan alkuperäisen tasapainon mallin. Osteopatialla hoidetaa mieli, keho ja sielu, jotta elämän hengittäminen olisi mahdollisimman helppoa. Still vertasi ihmiselimistöä koneeseen ja osteopaattia mekaanikoksi, joka huoltaa koneen mekaniikan taas kuntoon.

Kenelle osteopatiaa

Osteopatia on tehokas hoitomuoto, joka sopii vauvasta vaariin. Lukuisat eri hoitotekniikat mahdollistavat sopivan hoidon räätälöimisen jokaiselle henkilökohtaisesti. Osteopaattiseen hoitoon voi tulla akuuteista vaivoista aina kroonisiin vaivoihin tai sairauden sijaan hoitamaan omaa terveyttä, ylläpitävällä hoidolla. Kroonisissa ongelmissa yleensä tarvitaan useita hoitokertoja. Akuutti ongelma on hoidettavissa muutamalla hoitokerralla, jos hakeutuu hoitoon viivyttelemättä. Ongelman ilmetessä on hyvä muistaa, että kudoksen paranemisvauhtia ei voi nopeuttaa, mutta hoitamattomana hidastaa voi. Pikainen hoitoon tuleminen estää ongelman laajenemisen. Seuraavassa on lueteltu esimerkkejä yleisimmistä ongelmista. Oli vaivasi minkälainen tahansa, niin soita rohkeasti ja kysy lisää.

Hoito on suositeltavaa, jos sinulla on jokin seuraavasta:

 • niska tai selkä ongelmat

 • nivelkivut

 • iskias

 • päänsärkyjä

 • traumat, esimerkiksi autokolari

 • ruoansulatushäiriöt

 • neurologiset ongelmat

 • krooniset tulehdus sairaudet

 • poskiontelotulehdus

 • allergia

 • astma

 • työperäiset ongelmat

 • genitaalialueen ongelmat

 • korvatulehdukset

 • säännölliset kurkkukivut

 • säännölliset vilustumiset

 • ääniongelmat

 • raskaus: selkäkivut, nivuskivut, närästys, turvotus, kasvukivut

 • vauvat ja lapset:
  koliikki, imemisvaikeudet, synnytystraumat, pulautteleminen, myöhäinen kehittyminen, oppimisvaikeudet

Osteopaattinen hoito

Osteopaattiseen hoitoon varattava kokonaisaika ensimmäisellä kerralla on 45 minuuttia, lapsilla 30 minuuttia. Ensimmäisellä hoitokerralla haastattelujen ja tutkimisen avulla pyritään saamaan mahdollisimman tarkka kuvaus kehon häiriöistä. Haastattelussa kysellään traumat lapsuudesta asti, leikkaukset, nykyiset oireet, sairaudet, unen laatu, elämäntilanne ja muita oleellisia asioita joiden avulla pystyy kokoamaan yksilöllisen hoidon. Tiedot kirjataan luottamukselliseen OSTEOPATIA UUSI OLOn potilasrekisteriin. Sen jälkeen tehdään perusteellinen tutkimus, jossa tarkkaillaan selkärangan kaarteita, lantion-, rintarangan- ja pään asentoa sekä yleistä liikkuvuutta ja liikerajoitteita. Itse hoidon alkaessa olisi hyvä hiljentyä, sulkea silmät ja rentouttaa koko keho. Raajojen kautta haetaan vipuvarsia jännittyneisiin kohtiin. Kehon omia rytmejä aktivoidaan ja näin saadaan paraneminen alkamaan kehon sisältä ulospäin. Erilaiset pehmytkudostekniikat ja kipeän kudoksen vapautustekniikat ovat kaikki kehon omaa kieltä. Kraniaalilla eli kallon luiden käsittelyllä ohjataan kehon nesteitä ja kalvoja vapautumaan häiriöistä. Tarvittaessa käytetään pehmeitä manipulaatio- tekniikoita aukaisemaan lukkiutuneita rakenteita. Kaikki tapahtuu kehon mukaan. Kuunnellaan minkälaisen hoidon keho tarvitsee sillä kerralla palauttaakseen oman elinvoiman. Osteopaattisessa hoidossa annetaan keholle sen omia työkaluja, joiden avulla se pystyy korjaamaan itsensä takaisin tasapainoon.